Dieta Barf, zrób to sam!

Dzisiaj trafiłam na bardzo ciekawy filmik na YouTubie.W Polsce nadal niewiele jest publikacji na temat organicznego jedzenia dla psów. Dlatego nie ukrywam , posiłkuje się wiedzą i doświadczeniem amerykańskich ekspertów . Moją największą kopalnią wiedzy jest dr Karen Becker weterynarz i psi dietetyk. To ona pokazała mi Pola Sandro-Yepes który jest zapalonym miłośnikiem psów.

Po tym jak otrzymałam filmik z jego udziałem, w którym przygotowywał domowe jedzenie dla psów postanowiłam wam go pokazać.

Osobiście gotuje psom jednak uważam, że każda zbilansowana dieta składająca się z naturalnych składników jest dobra dla naszych czworonogów.

Na końcu artykułu znajduje się link, który przekieruje Cię do filmiku. Pokazuje on jak łatwy może być ten proces jeśli jesteś zorganizowany i systematyczny. Myślę, że filmik z Polem spodoba Ci się tak bardzo jak mi!
Oglądanie filmiku było tak przyjemnym doświadczeniem, że zdecydowałam się poprosić Pola o rozmowę na Skype by mógł opowiedzieć nam o tym jak powstała jego pasja przygotowywania domowego jedzenia dla psów. Ma on do opowiedzenia naprawdę świetną historię o tym jak domowa żywność dla zwierząt stała się częścią jego życia.
Dlaczego Pol i Andy zdecydowali się na domową dietę dla swojego nowego szczeniaka
Pol mieszka w MissionViejo w stanie Kalifornia i pracuje jako Manager IT. On i jego mąż są małżeństwem od 22 lat, posiadają dwójkę dorosłych dzieci i Labradora Retrievera, który wabi się Austen oraz niebiesko-złotą papugę Macaw, która nazywa się Dante.
Poprosiłam Pola o to by wyjaśnił dlaczego zainteresowało go domowe jedzenie dla psów. Co spowodowało, że postawił na domowe jedzenie dla psów odrzucając tym samym komercyjne karmy. Odpowiedział, że około 4 lat temu wraz z Andym stracili swojego 13-letniego dalmatyńczyka. Około dwa lata temu zdecydowali się na kolejnego psa – szczeniaka rasy Labrador. Podczas dyskusji na temat tego jak będę opiekować się nowym członkiem rodziny weszli na temat opieki dziennej, socjalizacji, szkolenia oraz diety. Ich dalmatyńczyk Chaucer w ostatnich latach życia zmagał się z problemami układu moczowego. Doświadczył także miejscowego paraliżu i innych problemów na tle zdrowotny. Pol i Andy chcieli wiedzieć czy istnieje lepsza żywność, którym mogli by karmić swojego szczeniaka.
Andy szukając odpowiedzi na nurtujące go pytania w sieci natrafił na filmik zatytułowany 13 Karm dla Psów od Wspaniałych do Fatalnych i jak sam powiedział ‘’było już po nim’’. Andy wysłał link do filmiku Polowi, a ten po oglądnięciu stwierdził, że jest tylko jedna odpowiedź. Tak więc od samego początku karmili swojego szczeniaka, Austena surowym jedzeniem. Pol mówi, że widzieli wspaniałe rezultaty karmienia psa surowym jedzeniem, a teraz stworzyli konsorcjum ‘’ponieważ uznali, że jest to bardzo zdrowa dieta. Maja kontrolę nad tym co jedzą ich psy jak i na jakością jedzenia.
Brat Austena (z tego samego miotu) o imieniu Sterling został adoptowany przez dobrych przyjaciół Pola i Andy’ego. Pol mówi, ze gdy odwiedzili ich znajomi i zobaczyli jak wygląda sierść i waga Austena również zdecydowali się na zmiany w diecie. Teraz w ‘’konsorcjum’’ jest już trzy psy dla których jedzenie przegotowywane jest co osiem tygodni.
Udoskonalanie Systemu

Powiedziałam Polowi, że jego filmik naprawdę pokazuję, że jeśli staniesz się swego rodzaju ‘’mistrzem karmienia surowym jedzeniem’’ cały proces może przebiegać szybko i sprawnie. Postanowił on zająć się wszystkimi aspektami w systemie, które nie były wygodne. Inspirujące jest dla mnie patrzenie na to jak inni ludzie przygotowują jedzenie dla zwierząt, dlatego też chciałam przeprowadzić wywiad z Polem.
Zastanawiało mnie czy Pol, kiedy rozpoczynał swoją przygodę z domowym jedzeniem dla zwierząt miał te same problemu jakie spotykają początkujących w tym temacie. Na przykład może być to nieco przytłaczające, szczególnie zanim dopracujesz swój własny system. Może być to również trochę stresujące, bo boisz się, że zrobisz coś źle. Zapytałam czy on i Andy doświadczyli choćby niektórych z tych wątpliwości.
Pol wyjaśnił, że użyli książki dr Karen Becker pt. Prawdziwe Jedzenie dla Zdrowych Psów i Kotów jako poradnika we wszystkim co robili. Wykorzystali oni wszystkie przepisy na karmę dla psów, ponieważ zgodnie twierdzą, że dieta psów powinna być różnorodna. Co więcej, gdy zrozumieli błąd jakim jest niezróżnicowana dieta byli bardzo podekscytowani wypróbowaniem wszystkich przepisów z książki. Przygotowywali jedzenie partiami, tak jak widać to na filmiku Pola.
Jednym z problemów, które musieli wypracować było to, że nie dowiedzieli się ile tłuszczu znajduje się w kurczaku, co przełożyło się na to, że byli zmuszeni biegać tam i z powrotem do sklepu by osiągnąć założoną ilość protein, która była im potrzebna. Zrozumieli także, że będą potrzebować większego młynka by mógł sprostać ilości jedzenia, które przygotowywali. Pol posiadał mały młynek, które nie sprawdzał się w szczególności gdy chcieli mielić kości i jak sam Pol powiedział mi „Nie będę kłamać – mielenie może zająć dłuższą chwilę”.
Zdecydowanie się z tym zgadzam, szczególnie jako, że Paul i jego grupa przygotowują jedzenie dla trzech dużych psów i starają się by proces przygotowywania karmy miał miejsce raz na osiem tygodni. Zakupili oni także dodatkową zamrażarkę by upewnić się, że mają wystarczająco miejsca na przechowywanie jedzenia.
Plusy i minusy przygotowywania domowego jedzenia dla psów
Wspomniałam Polowi, że jego grupa działa niemal jak jedzeniowa kooperatywa. Jeśli istnieje taka możliwość, jest to świetna inicjatywa. Grupa spotyka się co osiem tygodni by przygotować jedzenie co również jest doskonałą okazją by spędzić razem czas będąc tym samym produktywnym. Dużym pozytywnym aspektem jest także możliwość wyboru składników, które będą wykorzystane do przygotowania jedzenia dla zwierząt, a skoro sami dostarczają jedzenie nie muszą martwić się o problemy wynikające z kontaminacji. Zapewnia to ogromny pokój ducha.
Zapytałam Pola ile czasu zajmuje mu przygotowywania jedzenia dla trzech dużych psów raz na osiem tygodni. Czy jest to sześcio- czy może ośmiogodzinny proces? Odpowiedział, że proces zajmuje około dziesięciu godzin, nie wliczając zakupów. Ale również zgadza się ze mną w kwestii doskonałej okazji do spotkań a tym samym mile spędzonego czasu. Grupa każdorazowo ustala co kto będzie robił, tak by nikt nigdy nie był znudzony robieniem tego samego.
Wadą, która wciąż zniechęca wielu ludzi do przygotowywania domowego jedzenia dla zwierząt jest czas, który jest na to potrzebny. Jest to jeden z głównych powodów dla których komercyjna karma jest wciąż tak bardzo popularna – jest to po prostu dużo bardziej wygodne. Z drugiej strony dobra jakościowo karma zazwyczaj jest dość droga. Pol i jego znajomi oszczędzają na przygotowywaniu jedzenia samemu, co jednak pokrywa się z czasem jaki na to przeznaczają.
Kolejną niewygodną kwestią finansową, przynajmniej w przypadku Pola była potrzeba zakupy sprzętu tj. młynka lub oddzielnej, większej zamrażarki. Pol, żartobliwie twierdzi, że jego zamrażarka jest na tyle duża, by mogła pomieścić trzy duże ciała! Zapytałam go jak znalazł on młynek, którego używa. Odpowiedział, że przeczytał wiele opinii produktów by znaleźć młynek, który odpowiadałby jego potrzebom, szczególnie, że miał on mielić kości kurczaka i indyka. Ostatecznie zakupu dokonali w sklepie Cabela’s (duży sklep sieciowy z artykułami sportowymi) i są z niego zadowoleni.
W jaki sposób Pol zapewnia odpowiednią ilość składników odżywczych w domowej diecie Austena
Jestem niezmiernie dumna z Pola i Andiego nie tylko z ich decyzji karmienia Austena możliwie jak najbardziej zdrowo przy użyciu surowego domowego jedzenia, ale także dlatego, że byli oni w stanie wypracować swój własny system, który pozwoli zredukować stres i który wpasował się w ich indywidualną sytuacją. Fakt, że byli oni w stanie stworzyć małe konsorcjum ze swoimi przyjaciółmi jest przysłowiową wisienką na torcie.
Kolejną rzeczą, która mi zaimponowała jest to, ze Pol nie odbiega od przepisów. To jedna rzecz, na którą bardzo zwracam uwagę – pewność, że gdy ktoś zdecyduje się na domowe jedzenie dla zwierząt, szczególnie młodych, dojrzewających zwierząt poziom żelaza/fosforu i składników mineralnych jest odpowiedni. Istotnym jest by trzymać się zbalansowanych przepisów, które zastały przetestowane pod kątem zawartości składników odżywczych, a to właśnie uczynił Pol.
Chciałam wiedzieć jak Pol poradził sobie z mieszkanką witamin i minerałów z książki dr. Becker, ponieważ wielokrotnie wiem, że jest to dość trudy i nudny proces. Pol odpowiedział, że wydaje mu się, że nie było to takie ciężkie. Czuł on, że wszystkie składniki zawarte w książce – od warzyw, przez mięsa po witaminy i minerały były bardzo prostymi źródłami, co więcej lubił on trzymania się przepisów, ponieważ było to dużo łatwiejsze. Powiedział, że po kilku razach staje się to rutyną i po pewnym czasie przestajesz o tym myśleć.
Austen i Sterling przez jeden rok karmieni surowym jedzeniem a ich rodzeństwo z miotu
Następnie poprosiłam Pola by opisał różnice, które zauważył w zdrowi Austena w porównaniu do zdrowia jego poprzednika, dalmatyńczyka. Pierwszą rzeczą jest oczywiście różnica w stolcu. Psy karmione surowym jedzeniem wytwarzają dużo mniej odchodów niż psy, które karmione są przetwarzanym jedzenie. (Jest to spowodowane faktem, że zwierzęta karmione surową karmą otrzymują tylko te składniki odżywcze, których ich ciała wymagają, co z kolei przekłada się na prawidłowe trawienie podczas gdy w przypadku jedzenia przetwarzanego ilość niepotrzebnych składników jest dużo, zawiera biologicznie nieprawidłowe składniki i nie jest zbudowana na wartościowych proteinach dla zwierząt).
Pol zauważył również różnicę pomiędzy sierścią Austena w porównaniu do jego brata z miotu, Sterlinga, zanim Sterling zaczął jeść surowy pokarm. Sierść Sterlinga była sucha i miał suchą, łuszczącą skórę. Natomiast sierść Austena była gładka a ilość łupieżu była znikoma.
Kiedy Austen skończył rok, Pol i Andy zaprosili całe jego rodzeństwo do wspólnego celebrowania. W domu było 10 rocznych psów. Pol mówi, że było to wspaniałym doświadczeniem zobaczyć różnicę w strukturze ciała Austena i Sterlinga w porównaniu z ich ośmiorgiem rodzeństwa. Austen i Sterling wyglądali na zdecydowanie zdrowszych, na co niektórzy z właścicieli psów odpowiadali, że to z pewnością dlatego, że Austen jest wyższym psem. Pol odpowiadał im wtedy w myślach, że to dlatego, że ma odpowiednią wagę!’’.
Pol uważa to za coś wspaniałego. Jego pies ma perfekcyjną wagę i mnóstwo energii. Oczywiście zredukowana ilość odchodów jest dodatkowym atutem! Zapytałam Pola czy Austen ma jakieś typowe dla rasy Labradorów problemy takie jak alergie czy nadmierne gubienie sierści. Pol odpowiedział, że jego pies nie ma żadnych alergii, co oczywiście jest wspaniałe.
Rady Pola dla właścicieli psów, którzy zastanawiają się na zmienienie diety psa na surowe jedzenie.
Poprosiłam Pola o kilka słów, które zachęcą właścicieli psów, którzy wciąż zastanawiają się nad zmianą diety pupila.
Pol odpowiedział, że trzymanie się przepisów zdecydowanie ułatwia cały proces. Eliminuje to wszystkie kalkulacje. Poleca on także metodę małych kroków. Nie ma potrzeby przygotowywania dużej ilości jedzenia pierwszym razem. Rekomenduje on przygotowywanie małych ilości, szczególnie w przypadku gdy mamy w domu wybrednego psa. Pol mówi również, że ma dużo szczęścia ponieważ Austen je wszystko!
Zapytałam Pola czy kiedy zdecydował się na przestawienie jednego ze swoich psów na surowe jedzenie miał co do tego wątpliwości. Czy nie przerażało go karmienie psa surowym mięsem? Pol odpowiedział, że oboje z Andy’m mieli pewne wątpliwości na przykład skażenie salmonellą. Również jego córka miała pewne zastrzeżenia co do dzieci, kręcących się wokół surowego jedzenia i misek psów na podłodze, w których znajdywały się resztki żywności.
Jako, że córka Pola również jest w grupie właścicieli psów, które karmione są surowym jedzeniem, przeanalizowali możliwe zagrożenia i dopiero wtedy zaczęli przygotowywanie.
Pol wspomniał, że teraz dużo piszę się tu i ówdzie na temat karmienia psów surowym jedzeniem, jednak sam uważa, że niektóre z tych diet wydają się nie tak bardzo zbilansowane jak te zawarte w książce dr. Becker. Dlatego też on i Andy zdecydowali się na wykorzystywaniu przepisów z książki – miały one dużo więcej sensu niż rady by ‘’rzucić psu kilka kości i marchewkę’’.
Chciałabym podziękować Polowi za rozmowę ze mną i za to , że udostępnił mi ten wspaniały filmik.

film z przygotowania organicznychdieta barf posiłków przez Pola znajdziesz tu-> https://www.youtube.com/results?search_query=pol+dog+food

świeżo przyrządzane

świeżo przyrządzane

pakowane próżniowo

pakowane próżniowo

dostarczone do drzwi

dostarczone do drzwi